Vecmāmiņas tējas cepumi no sviesta mīklas ar biezpienu un žāvētām aprikozēm, plūmēm. Tikai trīs līdz četras sastāvdaļas.
Produkts | Daudzums | Cena |
---|---|---|
Smilšu mīkla |
1kg |
|
![]() Pilnpiena biezpiens, Valmiera, 9%, 180gkategorija: Biezpiens |
300g |
![]() |
![]() Žāvētas aprikozes, 1kgkategorija: Augļi |
100-150g |
|
Kopā: 3 |
0.99 € |
Sagatavo biezpiena masu: Ar karoti spiežot, pagatavo viendabīgu biezpiena masu. Var pievienot nedaudz saldo krējumu, ja masa ir pārāk sausa un graudaina. Ja netraucē citrona miziņas rūgtums, var pievienot to (un pat mazliet piepilināt citrona sulu). Noskalo žāvētos augļus – pēc izvēles aprikozes vai plūmes. Sagriež mazos gabaliņos un iejauc biezpiena masā.
Cepumu pagatavošana: Izrullē viendabīgā plāksnē mīklu (neaizmirsti izmantot miltus pakaisīšanai!). Sagatavoto masu kārto aptuveni 1 cm platā līnijā un apt. 0,5 cm augstā joslā tā, lai no vienas mīklas malas paliktu brīva aptuveni 2 cm plata mīklas daļa, no otras – vismaz 1 cm. Tad platāko mīlas malu pārliek (pārloka) pāri biezpiena masas joslai tā, lai mīkla savienotos ar otrā malā atstāto mīklas joslu. Locīšana izdodas vieglāk, ja zem mīklas paliek plata, gara naža asmeni. Malu, kur mīkla saskaras, ar nazi nogriež līdzenu (negriezt ļoti tuvu pašai biezpiena masai!). Pēc tam ar nazi sagriež arī noteiktos, cepumam piemērotos gabaliņos. Lai malas sanāktu dekoratīvākas, var izmantot rievoto dārzeņu nazi.
Īpašas formas cepumi: Var mīklu pēc izrullēšanas sadalīt aptuveni 5x6 cm lielās loksnītēs. Vienas plāksnes vidū ieliek biezpiena masu, uzliek virsū otru plāksni, nedaudz saspiež malas, ar dekoratīvo nazi tās apgriež, piešķirot cepumam noteiktu formu. Slinkākais variants: Mīklu samīca kopā ar pagatavoto biezpiena masu (jāiegūst viendabīga masa). Pēc tam veido cepumus, izlaižot caur veco laiku gaļas mašīnu, pie kuras piestiprinātas cepumu veidnītes. Izveidoto mīklas sloksni liek uz plātes, sagriež 4-5 cm garos gabaliņos. Cepumus cep 200 grādu temperatūrā gaiši dzeltenus.